Novosti

Posjeta posebne izvjestiteljice UN-a

Posebna izvjestiteljica UN-a o nasilju nad ženama, gđa Rashida Manjo, boravi u službenoj misiji u Bosni i Hercegovini, da bi tražila i primila informacije o nasilju nad ženama. Izvjestiteljica će razmatrati različite manifestacije nasilja nad ženama: nasilje u porodici, u društvu, nasilje načinjeno ili ohrabreno od strane države, te nasilje vezano sa transnacionalnom sferom. Izvjestiteljica će se susresti sa nacionalnim sugovornicima uključujući službenike vlade, nevladine organizacije, aktiviste, akademičare i žrtve u Bosni i Hercegovini. Nalaze, koji ce uključiti preporuke kako bolje uputiti o nasilju nad ženama u Bosni i Hercegovini, će obavijestiti u Vijeću za ljudska prava.

S tim u vezi, 29. oktobra 2012. godine  boravila je u Skloništu Fondacije lokalne demokratije, gdje su zajedničkom sastanku prisustvovale i  izvršna direktorica FLD Jasmina Mujezinović, program menadžerica Selma Begić i  menadžerica Skloništa Mubera Hodžić- Lemeš. Razgovaralo se o nasilju u porodici iz gledišta civilnog društva, o  procijeni situacije nasilja u porodici uključujući u tome koliko dobro zakoni služe da štiti žrtve. Također iz iskustva Fondacije lokalne demokracije kroz direktu zaštitu žrtava nasilja u porodici iznesene su i činjenice  o posebnim izazovima i brigama s kojim se susreću žrtve nasilja. Predložene su i preporuke kako  bi se stanje poboljšalo.



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije