BiH    |    ENG

Posjeta posebne izvjestiteljice UN-a
Posebna izvjestiteljica UN-a o nasilju nad ženama, gđa Rashida Manjo, boravi u službenoj misiji u Bosni i Hercegovini, da bi tražila i primila informacije o nasilju nad ženama. Izvjestiteljica će razmatrati različite manifestacije nasilja nad ženama: nasilje u porodici, u društvu, nasilje načinjeno ili ohrabreno od strane države, te nasilje vezano sa transnacionalnom sferom. Izvjestiteljica će se susresti sa nacionalnim sugovornicima uključujući službenike vlade, nevladine organizacije, aktiviste, akademičare i žrtve u Bosni i Hercegovini. Nalaze, koji ce uključiti preporuke kako bolje uputiti o nasilju nad ženama u Bosni i Hercegovini, će obavijestiti u Vijeću za ljudska prava.

S tim u vezi, 29. oktobra 2012. godine  boravila je u Skloništu Fondacije lokalne demokratije, gdje su zajedničkom sastanku prisustvovale i  izvršna direktorica FLD Jasmina Mujezinović, program menadžerica Selma Begić i  menadžerica Skloništa Mubera Hodžić- Lemeš.

Razgovaralo se o nasilju u porodici iz gledišta civilnog društva, o  procijeni situacije nasilja u porodici uključujući u tome koliko dobro zakoni služe da štiti žrtve. Također iz iskustva Fondacije lokalne demokracije kroz direktu zaštitu žrtava nasilja u porodici iznesene su i činjenice  o posebnim izazovima i brigama s kojim se susreću žrtve nasilja. Predložene su i preporuke kako  bi se stanje poboljšalo.