BiH    |    ENG
Obavijest za medije
„Razvoj i promocija zdravstvenog spa turizma u IPA prekograničnoj regiji Bosna i Hercegovina - Srbija - Crosss Spa”
Poštovani, Zadovoljstvo nam je da vas u ime Fondacije lokalne demokratije i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, pozovemo na Trening koje će se održati 10. i 11.12. 2013. godine u Hotelu Cristal u kompleksu banje Terme Ilidža, Sarajevo.

Trening  se  organizira se u okviru projekta „Razvoj i promocija zdravstvenog spa turizma u IPA prekograničnoj regiji Bosna i Hercegovina - Srbija - Crosss Spa” kojeg finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini i Srbiji, u okviru programa IPA prekogranične suradnje. Ukupna vrijednost  projekta je   452.152 € od  čega  15 % obezbjeđuju  partneri na  projektu  uz podršku nadležnih ministarstava u BiH i Srbiji.


Fondacija lokalne demokratije, kao vodeći aplikant, realizuje ovaj projekat u partnerstvu sa Turističkom organizacijom regije Zapadna Srbija iz Užica i sa nacionalnim  partnerima, Sarajevskom razvojnom agencijom SERDA i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor.

Projekt ima za cilj jačanje regionalne suradnje i održivi ekonomski razvoj  prekograničnog područja Bosna i Hercegovina - Srbija kroz uspostavljanje zajedničke integrirane turističke ponude zdravstvenog turizma. Realizacijom projekta će se, kroz razvoj i plasman novog zajedničkog proizvoda – zdravstvenog turizma, unaprijediti ponuda u prekograničnom području širenjem asortimana turističkih proizvoda koji promoviraju zdrav život i odgovornost za sopstveno zdravlje.

U augustu 2014. će biti organizovana  velika promocija  novog proizvoda zdravstvenog turizma kroz studijsko putovanje namijenjeno predstavnicima medija i tour operatora, koji će u posjetiti svih 6 banja prekograničnog područja  i upoznati se sa njihovom ponudom i  unaprijeđenom turističkom infrastrukturom.

Ovoga puta pozivamo vas da u srijedu, drugi dan treninga 11. decembra u 11.30 sati u vrijeme rezervirano za medije  razgovarate  o projektu sa  našim gostima iz Srbije, predstavnikom  Ministarstva privrede Republike Srbije, Sektora  turizam i direktorom  Turističke organizacije Zapadna Srbija, te članovima   projektnog tima iz Srbije i  Bosne i Hercegovine.

Renomirani stručnjaci  iz oblasti zdravstvenog, banjskog i welness turizma će  nevladine organizacije, tour operatore i predstavnike  marketing službi  banja, spa i welnes centara   iz Sarajevske makroregije  i Zlatiborskog okruga, upoznati sa suvremenim EU u iskustvima u planiranju i razvoju novog zajedničkog proizvoda ponude zdravstvenog spa turizma te sa novim trendovima u marketingu.

Drugi dan treninga će expert iz Srbije, predsjednica Medical spa asocijacije Srbije,  govoriti o Balkan SPA Forest hammam kao mogućem elementu  medikal SPA i zdravstveno-turisticke ponude, o projektu  GROZD ZONE –realizacija medikal SPA, zdravstveno vaspitnih i  zdravstveno preventivnih programa, u cilju promocije zdravih stilova života, te o potencijalima SELFNESS programa vezanih za poboljšanje kvaliteta života kroz holistički pristup zdravlju.

Ovdje možete preuzeti dnevni red

About the foundation

Local Democracy Foundation is a local non-governmental organization that has 18 years of experience in designing, coordinating, managing and providing technical and personnel support for various projects and programs.
more information