BiH    |    ENG

Saopštenje za javnost
Mi, članice Sigurne mreže Bosne i Hercegovine, užasnute ubojstvom četvorogodišnjeg dječaka u Hadžićima, tražimo hitno i strogo kažnjavanje počinitelja ovog monstrouznog zločina.

Ono što naše organizacije, čija je osnovna misija borba protiv nasilja u porodici, veoma zabrinjava jeste činjenica da je u ovom slučaju zakazalo cijelo društvo, i građani, i zaposleni u institucijama sistema koje su nadležne za preveniranje i sankcioniranje nasilja u porodici.

Oštro reagiramo i tražimo pokretanje postupka odgovornosti svih subjekata za zaštitu od nasilja u porodici, a posebno pojedinaca i predstavnika nadležnih institucija koji su bili u kontaktu sa ubijenim djetetom i njegovom porodicom.

Dva važeća Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Federacije Bosne i Hercegovine i u Republici Srpskoj nalažu da su zdravstveni i socijalni radnici, nastavnici, odgajatelji, medicinske, obrazovne i druge ustanove i organi, nevladine organizacije, članovi porodice, kao i svaki drugi građanin, dužni odmah nakon saznanja da je počinjeno nasilje u porodici ili da postoje osnovi sumnje da je počinjeno nasilje u porodici, to prijaviti policiji.

Policija je dužna izaći i provjeriti navode, te prijaviti nasilje sudu ili tužilaštvu, ovisno o stepenu nasilja, i istovremeno obavijestiti centar za socijalni rad, koji će zbrinuti žrtve.

U slučaju ovog nesretnog dječaka, drušvo i intitucije sistema nisu reagirali u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima.

Neprijaviti nasilje je isto što i počiniti ga.

Ovo nije problem samo jedne porodice nego cijelog našeg društva.
Ovakav slučaj se ne smije ponoviti.

Prioritet institucija na svim nivoima mora biti odlučna i beskompromisna borba protiv nasilja i kriminala.

Sudovi konačno moraju shvatiti svoju odgovornost i adekvatno, zakonom propisano sankcionirati počinitelje, ali i sve građane, i pojedince u nadležnim institucijama, koji ne prijave nasilje i ne pomognu žrtvi.

U Sarajevu, 05.03.2014. godine

Sekretarijat Sigurne mreže

About the foundation

Local Democracy Foundation is a local non-governmental organization that has 18 years of experience in designing, coordinating, managing and providing technical and personnel support for various projects and programs.
more information