BiH    |    ENG

Uspješno realiziran projekt „Razvoj i promocija zdravstvenog spa turizma u prekograničnom području Bosna i Hercegovina- Srbija – Cross spa“
Danas su na Finalnoj konferenciji u Sarajevu predstavljeni rezultati projekta „Razvoj i promocija zdravstvenog spa turizma u prekograničnom području Bosna i Hercegovina- Srbija – Cross spa“, kojeg je finansirala Evropska unija u iznosu 85% od 452.152,00 € ukupne vrijednosti projekta.

Projekt je imao za cilj jačanje regionalne suradnje i održivog ekonomskog razvoja prekograničnog područja Bosna i Hercegovina- Srbija, kroz uspostavljanje zajedničke integrirane turističke ponude banjskog-lječilišnog turizma.

Vodeći implementator projekta i organizator je Fondacija lokalne demokratije Sarajevo sa svojim partnerom iz Srbije Turistička organizacija regije Zapadna Srbija iz Užica. Njihovi partneri na projektu su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u Bosni i Hercegovini i Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Srbije.

Projekt je obuhvatio tri termalne banje u BiH: Terme Ilidža, Reumal Fojnica i Aquaterm Olovo, a u Srbiji tri vazdušne banje: Čigota na Zlatiboru, Zlatar i Pribojska banja. Skupu se obratio gospodin Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH, naglasivši značaj projektnih rezultata kao i dodanu vrijednost projektu – formiranje Udruženja banja u BiH, istakao je veliki potencijal IPA prekograničnog regiona u zdravstevnom turizmu, kao i kulturnom, istorijskom i prirodnom nasljeđu i referisao se na daljnje unapređenje promocije zajedničkog proizvoda zdravstvenog turizma i njegovog pozicioniranja na evropska tržišta.

Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije - vodećeg partnera, govorila je o odličnoj suradnji između partnera- 6 banja korisnika projekta i svih zainteresiranih strana u implementaciji projekta. Naglasila je da na putu prema EU Srbija i BiH trebaju graditi nova i odgovorna partnerstva na temelju regionalne suradnje.Projekta CROSS Spa odličan je primjer kako je kroz ovakve oblike suradnje moguće povećati vidljivost na turističkom tržištu, poboljšati turističku ponudu kroz zajedničke aktivnosti i time povećati broj posjeta turista banjama, ali i region.Dodala je da je projekt u Bosni i Hercegovini i institucionalno podržan od Federalnog ministarstva okoliša i turizma kroz sufinansiranje i poziv da se projekt CROSS SPA, banje i turističke organizacije prekograničnog područja predstave na Međunarodnim danima turizma koji su bili organizirani u maju 2014. godine u Sarajevu.

Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija iz Užica, partnera na projektu, naveo je da su kroz period implementacije april 2013.- oktobar 2014. godine realizirane brojne aktivnosti koje su dale izvrsne rezultate.

Snežna Milisavljević,projekt menadžerica u Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor govorila je o rezultatima projekta.Na osnovu urađene analize stanja i mogućnosti zdravstvenog turizma u prekograničnom području i preporuka, realizirano je 5 edukacija sa 280 učesnika za menadžment i uposlene u 6 banja prekograničnog područja o standardima Evrope unije u pružanju zdravstvenih i welnes usluga, te postupku certificiranja. Stručnjaci iz Specijalne bolnice Čigota prenijeli su svoja znanja i iskustva iz programa zdravog mršavljenja kolegama iz banja u BiH. Kreiran je novi zajednički turistički proizvod–integrirana ponuda zdravstvenog turizma sa više od 15 pojedinačnih programa, urađen Marketing plan promocije ovog proizvoda, te promoviran kroz dvije brošure i studijsko putovanje kroz region organizirano za predstavnike tour operatora iz Evrope i regiona, i medije.

Dr Senad Selimović, direktor banje Aquterm Olovo, zahvalio se donatoru Evropskoj uniji i implementatoru Fondaciji lokalne demokratije na velikoj podršci u unapređenju infrastrukture banje Aquterm kroz rekonstrukciju dijela prostora za novi Kabinet za zdravo mršavljenje, te za nabavku adekvatne opreme: sprava za vježbanje, medicinskih aparata i namještaja za dvije liječničke ordinacije.

„Donirana oprema, ali i prenos znanja i iskustava Specijalne bolnice Čigota u programu zdravog mršavljenja za djecu i odrasle omogućilo je uvođenje nove ponude naše banje - programa zdravog mršavljenja.“ Također je istaknuo da je Fondacija lokalne demokratije sa donatorom EU obezbijedila dodatna sredstva u okviru projektu CROSS SPA, koristeći rezerve i uštede, kako bi pomogla u sanaciji velike šteta koje je banja Aquterm pretrpjela tokom poplava u maju 2014. godine kroz nabavku jedne četverostaničene galvanske kade.

Dr Aleksandar Đenić iz Specijalne bolnice Čigota sa Zlatibora zahvalio se na doniranoj opremi za salu za vježbanje u okviru projekta CROSS SPA. Rekao je da je za njega i njegove kolege iz Čigote ovaj projekt i susret sa kolegama iz banja u Bosni i Hercegovini bila izvanredna prilika za razmjenu iskustva i znanja te novog pristupa u pružanju usluga na prevenciji zdravlja, novim korisnicima usluga banja- turistima, ljudima koji vode računa o svom zdravlju i zdravim stilovima života.

Svi učesnici su jednoglasni u ocjeni da je projekt uspješno realiziran , a da su postignuti rezultati mnogo značajniji od onih predviđenih, jer je uspostavljena izvrsna suradnja između 6 banja prekograničnog područja koja će se nastaviti kroz realizaciju zajedničkog turističkog proizvoda, odnosno identificiranih više programa zajedničke ponude zdravstvenog turizma.