Novosti

Situacija žena žrtava ratnog silovanja ili drugih oblika seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini

Sažetak popratnog izvještaja za UN Specijalnu izvjestiteljicu o nasilju nad ženama, njegovim uzrocima i posljedicama u kojem je učestvovala i naša organizacija - Fondacija lokalne demokratije danas je zvanično poslan na oficijelnu adresu.

U maju 2011. godine, TRIAL i  12 organizacija/udruženja koja okupljaju ili rade sa ženama žrtvama ratnog silovanja ili drugih oblika seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini (BiH), podnijeli su opće navode UN Specijalnoj izvjestiteljici o nasilju nad ženama, njegovim uzrocima i posljedicama u vezi problema sa kojima se suočava ova skupina ratnih žrtava u ostvarivanju svojih temeljnih prava. Specijalna izvjestiteljica je od 28. oktobra do 6. novembra 2012. godine načinila zvaničnu posjetu zemlji, te je nakon toga objavila izvještaj sa svojim zaključcima i preporukama. Dvije godine nakon misije Specijalne izvjestiteljice u BiH, TRIAL i 13 organizacija/udruženja iz BiH, (Sekcija žena logorašica saveza logoraša kantona Sarajevo, Centar za pravnu pomoć ženama Zenica, Udruženje Forum žena Bratunac, Fondacija lokalne demokratije, Udruženje žena prijedorčanki-Izvor, Udruženje žena Sehara, Udruženje Žena žrtva rata, Sekcija žena žrtava rata Republike Srpske, Medica Zenica, Udruženje Naš glas, Snaga žene, Fondacija Udružene Žene i Vive ženeTuzla) odlučile su procijeniti stanje provedbe preporuka i obavjestiti Specijalnu izvjestiteljicu po tom pitanju, kao i o novonastalim izazovima.

U nastavku možete pročitati finalnu verziju popratnog izvjestaja za UN Specijalnu izvjestiteljicu koji je danas zvanicno poslan na oficijalnu adresu.



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije