BiH    |    ENG

Srebrenica, sjećanje na genocid


Čast nam je  pozvati Vas na otvaranje izložbe fotografija pod nazivom 

Srebrenica, sjećanje na genocid

fotoreportera Alfons Rodrigueza  zakazanu za 10.juli u 19.00 sati 

u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Izložba se realizuje u saradnji sa Mrežom „Evropski opservatorij sjećanja“- European Observatory on Memories (EUROM), sa Historijskim muzejom BiH i Fondacijom lokalne demokratije. 

EUROM predstavlja  mrežu organizacija i institucija  iz Evrope i Južne Amerike, osnovane na inicijativu „Fundació Solidarität“  Univerziteta u  Barceloni, čiji je cilj očuvanje prošlosti, kroz izgradnju  kulture sjećanja.

U sklopu obilježavanja 20 godina genocida u Srebrenici, EUROM u saradnji sa članicama Mreže iz Bosne i Hercegovine, Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Fondacija lokalne demokratije, osim ove izložbe organiziraju  i  aktivnosti  11. jula.

Tim povodom, pozivamo Vas da prisustvujete događaju, koji će se također dešavati u Historijskom muzeju BiH.

Ovaj događaj koji će početi u 20.30 sati u Sarajevu, paralelno će se dešavati i u Barceloni. Bit će obilježen video projekcijom i prikazom  IMENA ŽRTAVA GENOCIDA, a istovremeno na pročelju zida Muzeja, započet će i projekcija crtanja rada SREBRENICA-GUERNICA, koju će realizovati grupa mladih umjetnika okupljenih u grupu Kolektiv Kreaktiva (YAGE). Oba događaja trajat će do ponoći.


 
Fotografije
ALFONSA RODRÍGUEZA
 
 
Njegov dokumentarni fotografski rad izlagan je u raznim zemljama Evrope, Amerike i Afrike. Objavio je nekoliko izvještaja tokom preko 20 godina profesionalne karijere ostvarene u preko 100 zemalja. 
Značajni mediji poput National Geographic, La Reppublica, The New York Times Lens, El País, Geo, The Courier,  El Periódico de Cataluña, El Mundo, Vogue, La Vanguardia,  Yo Dona,  Gatopardo ili The Moments Count Journal objavljivali su njegove fotografije. 
Autor je i nekoliko knjiga, kao što je: Between Gazes y El Tercer Jinete, un mundo hambriento (Treći jahać). Radio je zajedno sa organizacijama i međunarodnim agencijama poput Ujedinjenih nacija, Oxfama, Liječnika bez granica, Fondacije solidarnosti Univerziteta Barcelone ili Akcije protiv gladi.
 
Osovjio je više nacionalnih i međunarodnih nagrada, kao što je Premio Godó de Fotoperiodismo (Godó nagrada za fotožurnalizam), i to za snimku koja čini dio njegovog rada u Srebrenici. Ova izložba nastoji podsjetiti na bol koju još uvijek trpi ovaj gradić u Bosni i Hercegovin, a njegove fotografije izlagane su preko pet godina u raznim gradovima, kao što su, između ostalih,  Sarajevo, New York, Rim, ili Barcelona.
 
 
www.alfonsrodriguez.com
 
TW: @alfonsrodriguez