Novosti

Povodom 16 dana aktivizma, Avon pokreće kampanju “Čitaj između redova”

Nasilje nad ženama je najčešće skriveno od pogleda. O njemu ne pričamo, njega se stidimo, ono je na naslovnicama novina tek kada je već prekasno. Zato smo u ovu objavu za medije sakrili neke informacije koje možete vidjeti tek ako selektirate i zacrnite sav tekst. Da vidite kako je lako sakriti. I da se treba potruditi otkriti, progovoriti!

 Sarajevo, 30. 11. 2017.  -  Ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati. Tema je to kampanje “Čitaj između redova” koju je pokrenuo Avon povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv nasilja u porodici, te 16 dana aktivizma koji završavaju 10. 12. na svjetski Dan pravde. Partneri cijelog projekta su Fondacija lokalne demokratije i Sigurna mreža koji svojim radom i pružanjem skloništa ženama direktno pomažu u rješavanju problema, ali i borbi protiv nasilja općenito.

U Bosni i Hercegovini je 47% žena bilo izloženo nekom obliku nasilja.

“Kada bi se svađali u kući, moj suprug mi je prijetio oružjem, i govorio bi da će nas pobiti, da smo mi njegovi neprijatelji, agresori, da ne zaslužujemo živjeti.”

H.N. (štićenica Sigurne kuće)

Svako može pomoći tako da posjeti stranicu progovoriprotivnasilja.ba i podijeli video kampanje sa stranice, a ako ste doživjele nasilje ostavite svoju priču u anonimnoj ispovjedaonici. 

Ponosni smo što možemo reći da nam se u kampanji pridružila i poznata glumica Zana Marjanović kao glasnogovornica kampanje, te vas pozivamo da poslušajte i njenu izjavu. Svjesni smo da je svaki glas važan jer samo ako glasno progovorimo, možemo nešto stvarno i učiniti 

U okviru ove kampanje Avon je uručio i značajnu donaciju od 25.000 KM Fondaciji lokalne demokratije i Sigurnoj mreži te tako direktno pomogao rad sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini kao i programe podrške onima koji su preživjeli nasilje.

 

Žene ostaju u vezama s nasilnicima dugi niz godina, a prosječno trajanje takve veze je oko dvije godine. 

"Da sam znala da ova kuća postoji, davno bi potražila pomoć jer je moj brak bio pakao...mislila sam da mi niko ne može pomoći..." N.N. (štićenica Sigurne kuće)

 

„Ponosni smo što i ova donacija Avona ide onima kojima je to zaista potrebno. Globalna misija i djelovanje u lokalnim zajednicama pokazuju predanost kompanije Avon da poboljša živote žena širom svijeta. Avon Bosna i Hercegovina prepoznao je važnost baš ove borbe, jer nasilje u porodici izrazito je često i svi zajedno trebamo biti svjesni koliko je važno govoriti o njemu, boriti se protiv njega i zaustaviti ga. Svi zajedno moramo progovoriti i učiniti da se poboljšaju životi žena u našoj zemlji. “, rekla je Šejla Korjenić, PR specijalista Avona u Bosni i Hercegovini.

Ovakvi projekti i donacije su mogući zahvaljujući Avonovom Fondu za borbu protiv nasilja u porodici koji i vi možete podržati kroz narudžbu Avon proizvoda sa znakom beskonačnosti. Podržite i vi naše napore, dijelite sadržaj koji smo pripremili na progovoriprotivnasilja.ba i pokažite svoju podršku.

Nasilnik u pravilu manipulira žrtvom. Nakon zlostavljanja slijede isprike i obećanja da će se promijeniti, pa i periodi dobrog ponašanja. Stoga žrtve staju u vezi, imaju potrebu da ga spase, uvijek žive u nadi.

“Teško su mi padale njegove uvrede zbog  čega danima nisam razgovarala s njim. I kada bi se pomirili, to je bilo zbog nekog dogovora u kojem smo morali oboje učestvovati, a poslije bi se dešavalo sve po starom.” H.N. (štićenica Sigurne kuće)

 

„Avon je već ranije bio naš partner u borbi protiv nasilja u porodici, i pokazao se kao idealan partner, svjestan važnosti društveno odgovornog rada  i ulaganja u zajednicu. Smatram da se samo tako može postići cilj u smislu pomoći žrtvama, ali i u podizanju svijesti građana o problemu nasilja u porodici u našem društvu. Ono što je bitno istaknuti je da se nasilje u porodici uvijek treba prijaviti nadležnim organima i da osobe koje se suočavaju s njim potraže adekvatnu pomoć. A nju mogu uvijek naći na besplatnim SOS  linijama. Što se tiče donacije koja nam je danas uručena, sredstva će se raspodjeliti za 8  Sigurnih kuća koje djeluju na teritoriji BIH, članica Sigurne mreže BiH i ona će svakako doći u prave ruke.“, rekla je Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije, organizacije koja djeluje u oblasti zaštite, promocije i unapređenja ljudskih prava te je postala neizbježan partner institucijama na polju zaštite ljudskih prava.

Zahvaljući radu Fondacije lokalne demokratije i Sigurne mreže veliki broj života je spašen. Zato apelujemo na sve građane da prijave slučajeve nasilja u porodici na besplatne brojeve koji postoje upravo da bi se isti mogli prijaviti. Prijavite nasilje u porodici na 1264 u republici Srpskoj i na broj 1265 u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 Pozvani ste da progovorite o nasilju, 

jer ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati.

Zahvaljujemo partnerima projekta, Cinema City Multiplex kinu, B1 plakati, MaxMedia, PrintLine štampariji i Degordian agenciji, kao i medijskim partnerima: Azra magazin, Face TV, FBL magazin, Gracija magazin, Grazia magazin, klix.ba, LadiesIN magazin, Ljepota i zdravlje magazin, RecReativno show, TV1 i Urban magazin. 



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije