Novosti

Posjeta Sigurnoj kući

Počasna konzulica BiH u Australiji za regiju Novi Južni Wales Đemila Talić Gabriel posjetila je jutros Sigurnu kuću u Sarajevu koju vodi Fondacija lokalne demokratije.

 Njena Ekselencija Talić Gabriel je razgovala sa menadžericom Sigurne kuće Amrom Muslić koja ju je upoznala načinima rada ove ustanove, kao i o ključnim problemima sa kojima se suočavaju.

- Sigurna kuća pruža potpunu zaštitu ženama žrtvama nasilja. Prvo je bitno osigurati fizičku sigurnost, a nakon toga im kroz niz psiho socijalnih programa pokušavamo pomoći kako bi se ojačale i pokušale započeti samostalan život, daleko od nasilja, navela je Muslić.

Talić Gabriel, koja živi i radi u Australiji kaže da je i tamo pružala podršku ženama žrtvama nasilja, oduševljena je načinom rada u ovoj Sigurnoj kući.

- Ništa drugačije ne rade Sigurne kuće na prostoru Australije. Sličan je princip rada i uslovi pod kojima se dolazi u ovu ustanovu, kazala je Gabriel i napomenula da će i ubuduće pratiti rad ove ustanove te pokušati prenijeti iskustva u radu australijskih sigurnih kuća kako bi se još poboljšao rad i uslovi za korisnice.

Počasna konzulica BiH u Australiji je podcrtala da je najbitnije obezbijediti adekvatnu zaštitu za žene žrtve nasilja, te im osigurati finansijsku podršku kako bi mogle nastaviti samostalan život.



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije