BiH    |    ENG
26.04.2017.
Posjeta Sigurnoj kući
Počasna konzulica BiH u Australiji za regiju Novi Južni Wales Đemila Talić Gabriel posjetila je jutros Sigurnu kuću u Sarajevu koju vodi Fondacija lokalne demokratije.

 Njena Ekselencija Talić Gabriel je razgovala sa menadžericom Sigurne kuće Amrom Muslić koja ju je upoznala načinima rada ove ustanove, kao i o ključnim problemima sa kojima se suočavaju.

 


 

- Sigurna kuća pruža potpunu zaštitu ženama žrtvama nasilja. Prvo je bitno osigurati fizičku sigurnost, a nakon toga im kroz niz psiho socijalnih programa pokušavamo pomoći kako bi se ojačale i pokušale započeti samostalan život, daleko od nasilja, navela je Muslić.

 

Talić Gabriel, koja živi i radi u Australiji kaže da je i tamo pružala podršku ženama žrtvama nasilja, oduševljena je načinom rada u ovoj Sigurnoj kući.

 

- Ništa drugačije ne rade Sigurne kuće na prostoru Australije. Sličan je princip rada i uslovi pod kojima se dolazi u ovu ustanovu, kazala je Gabriel i napomenula da će i ubuduće pratiti rad ove ustanove te pokušati prenijeti iskustva u radu australijskih sigurnih kuća kako bi se još poboljšao rad i uslovi za korisnice.

 

Počasna konzulica BiH u Australiji je podcrtala da je najbitnije obezbijediti adekvatnu zaštitu za žene žrtve nasilja, te im osigurati finansijsku podršku kako bi mogle nastaviti samostalan život.