Novosti

Obilježen Međunarodni dan podrške žrtvama nasilja u Sarajevu

Međunarodni dan podrške žrtvama nasilja, Fondacija lokalne demokratije uz podršku volontera iz omladinskog instituta KULT, obilježila je šetnjom ulicama Sarajeva kojom su ukazali na postojanje i prisutnost nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini.

 Uz poruke na plakatima „nasilje nije privatna stvar i nasilje je krivično djelo“, učesnici šetnje su naglasili važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja. Posebno su naglasili potrebu usmjerenosti cijelog društva na osiguravanje mirnog i dostojanstvenog života bez nasilja nad ženama i djecom.

To je motiviralo i počasnu konzulicu BiH u Australiji, Đemilu Talić Gabriel da nam se pridruži u misiji osnaživanja žena i pruži podršku djeci koja su svoje privremeno utočište pronašli u sarajevskoj Sigurnoj kući.  Ona je nova ambasadorica dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu i nastojaće pomoći prikupljanju sredstava za njen rad te pružanju pomoći djeci čija je kvaliteta življenja ugrožena zbog neprilika u porodici.

Đemila Talić Gabriel je i prava ambasadorica vrijednosti naše zemlje ,a do sada je i realizirala i podržala brojne humanitarne projekte a rukovodi jednom od najvećih australijskih kompanija za nekretnine. „Čast i obaveza je biti Ambasadorica Sigurne kuće. Na odluku da podržim projekat me inspirisala priča dječaka koji trenutno boravi u Sigurnoj kući. Posebno sam osjetljiva na djecu, jer su ona najveće žrtve kućnog nasilja u porodici . Mi kao roditelji smo dužni da ih zaštitimo, pružimo zdravo i sretno djetinjstvo i odrastanje. Kao društvo moramo zaustavljati svaku vrstu nasilja, a naročito nad ženama i djecom“, istakla je  Đemila Talić Gabriel. 

Na odlučnosti da učestvuje u humanoj misiji zahvalila joj je Jasmina Mujezinović, direktorica Fondacija lokalne demokratije. Ona je istakla značaj okupljanja bosanskohercegovačkih građana iz inozemstva koji na ovaj način doprinose razvoju demokratskog društva, osnaživanju načina razmišljanja i podizanju svijesti o rješavanju problema odnosa prema nasilju. 

Ispred FLN-a gospođa Mujezinović se posebno zahvalila i svim drugim donatorima i aktivistima za podršku radu Sigurne kuće a građani su pozvani da podrže akciju mlade bosanskohercegovačke dizajnerice Hane Sirćo. Ona je nedavno pokrenula kampanju H4her 

a svi koji žele mogu ovu akciju podržati pozivom na humanitarni broj 090 291 094



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije