Novosti

Vlada Kantona Sarajevo najavila stalni smještaj i stabilnije finansiranje Sigurne kuće u Sarajevu

“Vlada Kantona Sarajevo je spremna poduzeti sve potrebne korake kako bi se riješilo pitanje stalnog smještaja Sigurne kuće i uspostavilo stabilnije finansiranje te ustanove”, naglasio je premijer Zolj nakon sastanka sa Đemilom Talić Gabriel, ambasadoricom dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu.

Gospođa Gabriel, inače i počasna konzulica BiH u australijskoj državi New South Wales, pozdravila je najavu premijera Zolja. Ona se ranije pridružil misiji osnaživanja žena i pružanja podrške djeci koja su svoje privremeno utočište pronašli u sarajevskoj Sigurnoj kući.  Cilj joj je pomoći u prikupljanju sredstava za „Siguran krov-Sigurne kuće“, te pružanju pomoći djeci čija je kvaliteta življenja ugrožena zbog neprilika u porodici.

“Pomažem i pratim rad Sigurne kuće u Sarajevu jer želim da učinim sve što je u mojoj moći da žrtve nasilja imaju adekvatnu zaštitu. Uvijek sam spremna pomoći koliko god to mogu”, kazala je Gabriel . Objasnila je da je takvu podršku  pružala sigurnim kućama i ustanovama tog tipa i u Australiji, a čija pozitivna iskustva rado prenosi uposlenicima sarajevske Sigurne kuće.

Sastanku je prisustvovala i Amela Dautbegović ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice koja je istakla da „resorno ministarstvo poduzima sve neophodne radnje kako bi se na najbolji način rješilo pitanje finansiranja Sigurne kuće da bi i u budućnosti nastavila svoju humanu misiju“.

Premijer Zolj je poručio da „nasilje u porodici više nije privatni nego društveni problem i tiče se svih nas“. Naglasio je da je potrebno stalnim kampanjama podizati svijest o toj kako je rekao „pošasti i raditi na njenoj prevenciji“. Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije u Sarajevu otvorena je 2000. godine i pod njenim krovom se nalaze tri servisa: sklonište za djecu i žrtve porodičnog nasilja, sklonište za djevojke žrtve seksualnog nasilja, incesta, silovanja i drugih oblika nasilja te SOS telefon 033 222 000 za prijavu nasilja u porodici, koji je dostupan 24 sata.

 M

irna Omerčaušević

Fondacija lokalne demokratije



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije