BiH    |    ENG
07.11.2018.
Mogućnost ekonomskog osamostaljenja za žene žrtve rata
Putem projekta “Okončanje nekažnjivosti u Bosni i Hercegovini: Budućnost za preživjele žrtve seksulanih nasilja ratnih zločina”, isporučeno je četrnaest steonih junica za žene žrtve rata koje su povratnice u svoje zajednice. Žene su dobile mogućnost da se ekonomski osamostale, a u narednom periodu će im biti osposobljena otkupna stanica mlijeka i obezbjeđeno tržište.

Trideset učesnica u dobi od 24 do 59 godina je u okviru projekta,  u proteklom periodu u Prozoru uzelo učešće na dvodnevnoj edukaciji na temu „Osnovne informacije o pisanju biznis plana“ i „Pisanje biznis plana sa naglaskom na marketing plan“. 

Učesnice su kroz vježbu „Pisanja projektne ideje predstavljeno kroz formu“, pisale svoje ideje o poslovnim planovima koje žele pokrenuti na osnovu učešća na projektu. 

 Zajedno sa mentoricom, kroz otvorenu diskusiju predstavile su mogućnosti, interes, planove, te plasman svojih proizvoda, obzirom da već posjeduju iskustvo u proizvodnji i preradi mliječnih proizvoda. Ukupno je popunjeno 30 aplikacionih obrazaca, gdje su članovi radne grupe nakon detaljno pregledanih i razmotrenih jednoglasno donijeli odluku da njih četrnaest  zadovoljavaju potrebne kriterije. 

Projekat finansira AMICA e.V. Freiburg i Federalno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), a implementira Fondacija lokalne demokratije. 

 Isporuci je prisustvovala Sandra Tackas predstavnica AMICA e.V. i članice Fondacije lokalne demokratije.

Fondacija lokalne demokratije