Novosti

Uspješno realiziran projekt „Razvoj i promocija zdravstvenog spa turizma u prekograničnom području Bosna i Hercegovina- Srbija – Cross spa“

Danas su na Finalnoj konferenciji u Sarajevu predstavljeni rezultati projekta „Razvoj i promocija zdravstvenog spa turizma u prekograničnom području Bosna i Hercegovina- Srbija – Cross spa“, kojeg je finansirala Evropska unija u iznosu 85% od 452.152,00 € ukupne vrijednosti projekta.

Projekt je imao za cilj jačanje regionalne suradnje i održivog ekonomskog razvoja prekograničnog područja Bosna i Hercegovina- Srbija, kroz uspostavljanje zajedničke integrirane turističke ponude banjskog-lječilišnog turizma. Vodeći implementator projekta i organizator je Fondacija lokalne demokratije Sarajevo sa svojim partnerom iz Srbije Turistička organizacija regije Zapadna Srbija iz Užica. Njihovi partneri na projektu su Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA u Bosni i Hercegovini i Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Srbije. Projekt je obuhvatio tri termalne banje u BiH: Terme Ilidža, Reumal Fojnica i Aquaterm Olovo, a u Srbiji tri vazdušne banje: Čigota na Zlatiboru, Zlatar i Pribojska banja. Skupu se obratio gospodin Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije Evropske unije u BiH, naglasivši značaj projektnih rezultata kao i dodanu vrijednost projektu – formiranje Udruženja banja u BiH, istakao je veliki potencijal IPA prekograničnog regiona u zdravstevnom turizmu, kao i kulturnom, istorijskom i prirodnom nasljeđu i referisao se na daljnje unapređenje promocije zajedničkog proizvoda zdravstvenog turizma i njegovog pozicioniranja na evropska tržišta. Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije - vodećeg partnera, govorila je o odličnoj suradnji između partnera- 6 banja korisnika projekta i svih zainteresiranih strana u implementaciji projekta. Naglasila je da na putu prema EU Srbija i BiH trebaju graditi nova i odgovorna partnerstva na temelju regionalne suradnje.Projekta CROSS Spa odličan je primjer kako je kroz ovakve oblike suradnje moguće povećati vidljivost na turističkom tržištu, poboljšati turističku ponudu kroz zajedničke aktivnosti i time povećati broj posjeta turista banjama, ali i region.

Dodala je da je projekt u Bosni i Hercegovini i institucionalno podržan od Federalnog ministarstva okoliša i turizma kroz sufinansiranje i poziv da se projekt CROSS SPA, banje i turističke organizacije prekograničnog područja predstave na Međunarodnim danima turizma koji su bili organizirani u maju 2014. godine u Sarajevu.

Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija iz Užica, partnera na projektu, naveo je da su kroz period implementacije april 2013.- oktobar 2014. godine realizirane brojne aktivnosti koje su dale izvrsne rezultate.

Snežna Milisavljević,projekt menadžerica u Regionalnoj razvojnoj agenciji Zlatibor govorila je o rezultatima projekta.Na osnovu urađene analize stanja i mogućnosti zdravstvenog turizma u prekograničnom području i preporuka, realizirano je 5 edukacija sa 280 učesnika za menadžment i uposlene u 6 banja prekograničnog područja o standardima Evrope unije u pružanju zdravstvenih i welnes usluga, te postupku certificiranja. Stručnjaci iz Specijalne bolnice Čigota prenijeli su svoja znanja i iskustva iz programa zdravog mršavljenja kolegama iz banja u BiH. Kreiran je novi zajednički turistički proizvod–integrirana ponuda zdravstvenog turizma sa više od 15 pojedinačnih programa, urađen Marketing plan promocije ovog proizvoda, te promoviran kroz dvije brošure i studijsko putovanje kroz region organizirano za predstavnike tour operatora iz Evrope i regiona, i medije.

Dr Senad Selimović, direktor banje Aquterm Olovo, zahvalio se donatoru Evropskoj uniji i implementatoru Fondaciji lokalne demokratije na velikoj podršci u unapređenju infrastrukture banje Aquterm kroz rekonstrukciju dijela prostora za novi Kabinet za zdravo mršavljenje, te za nabavku adekvatne opreme: sprava za vježbanje, medicinskih aparata i namještaja za dvije liječničke ordinacije.

„Donirana oprema, ali i prenos znanja i iskustava Specijalne bolnice Čigota u programu zdravog mršavljenja za djecu i odrasle omogućilo je uvođenje nove ponude naše banje - programa zdravog mršavljenja.“ Također je istaknuo da je Fondacija lokalne demokratije sa donatorom EU obezbijedila dodatna sredstva u okviru projektu CROSS SPA, koristeći rezerve i uštede, kako bi pomogla u sanaciji velike šteta koje je banja Aquterm pretrpjela tokom poplava u maju 2014. godine kroz nabavku jedne četverostaničene galvanske kade.

Dr Aleksandar Đenić iz Specijalne bolnice Čigota sa Zlatibora zahvalio se na doniranoj opremi za salu za vježbanje u okviru projekta CROSS SPA. Rekao je da je za njega i njegove kolege iz Čigote ovaj projekt i susret sa kolegama iz banja u Bosni i Hercegovini bila izvanredna prilika za razmjenu iskustva i znanja te novog pristupa u pružanju usluga na prevenciji zdravlja, novim korisnicima usluga banja- turistima, ljudima koji vode računa o svom zdravlju i zdravim stilovima života.

Svi učesnici su jednoglasni u ocjeni da je projekt uspješno realiziran , a da su postignuti rezultati mnogo značajniji od onih predviđenih, jer je uspostavljena izvrsna suradnja između 6 banja prekograničnog područja koja će se nastaviti kroz realizaciju zajedničkog turističkog proizvoda, odnosno identificiranih više programa zajedničke ponude zdravstvenog turizma.



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije