Novosti

PRESUDA

KOJOM SE UTVRĐUJE DISKRIMINACIJA TRUDNICE I KRŠENJE ZAKONA O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA

Općinski sud u Mostaru je donio presudu kojom se utvrđuje da je poslodavac izvršio diskriminaciju i otkazao ugovor o radu zaposlenici nakon što je ista upoznala poslodavca da je u drugom stanju. 

M.S. je bila zaposlena u poduzeću Z. D.o.o. i radni odnos je tekao bez većih problema sve do trenutka kada je M.S. obavijestila odgovornu osobu da je u drugom stanju, a nakon čega dolazi do promjene raspoloženja poslodavca što sve rezultira izvanrednim otkazom koji je uručen M.S. 

Fondacija lokalne demokratije je prepoznala ovaj slučaj kao čin diskriminacije i kršenju Zakona o ravnopravnosti spolova, nakon čega je pružena pravna pomoć korisnici i M.S. je pokrenula parnični postupak radi utvrđenja diskriminacije, poništavanje odluke o razrješenju, a što je Općinski sud u Mostaru uvažio. 

Iako se radi o prvostepenoj presudi na koju poslodavac ima pravo žalbe, ipak je pohvalno da je Općinski sud u Mostaru donio presudu u korist trudnice primjenjujući odredbe Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o ravnopravnosti spolova. 

Svjesni smo da je u Bosni i Hercegovini, nažalost, u praksi nemoguće očekivati da se trudnica zaposli, a nije rijetka situacija da poslodavci otkazuju ugovore o radu po saznanju da je zaposlenica u drugom stanju. 

M.S. je zahvaljujući svojoj hrabrosti i odlučnosti da zaštiti svoja temeljna ljudska prava, uz pomoć Fondacije lokalne demokratije, odlučila da se izbori za svoja prava i primjenjujući odredbe Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o zaštiti ravnopravnosti spolova u tome je i uspjela. 

Nadamo se da će ova presuda služiti kao primjer svim diskriminiranim ženama da se bore za svoja prava, ali i primjer opomene svim onim poslodavcima koje nastoje otkazati ugovor o radu zaposlenici samo iz razloga jer je ista u drugom stanju. 



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije