Novosti

Socijalno osnaživanje BiH žena na principima Katalonije

Katalonska fondacija Surt u partnerstvu sa Fondacijom lokalne demokratije iz BiH organizovali su u Sarajevu dvodnevnu radionicu „Socijalno osnaživanje BiH žena na principima Katalonije“. Četrdeset pet učesnica, žena s područja Kantona Sarajevo, su naučile više o pisanju biznis plana, tržišne analize, marketinga i menadžmenta.

Jedna od učesnica Asima Bratanović, tridesetogodišnja psihologinja trenutno bez zaposlenja, kaže da je “naučila kako realizirati svoje poduzetničke ideje i da će joj to pomoći da ostvari poslovne rezultate”.

“Dva dana koja smo provele slušajući o biznis planu i načinu njegove izrade, bila su ispunjena mnoštvom korisnih informacija i za većinu nas pojmova sa kojima smo se susrele po prvi put u životu”, kaže Asima.

Nakon obuke, učesnice su dobile zadatak da u narednih deset dana predstave ideju za dalje kreiranje biznis planova. Projekat implementira katalonska fondacija Surt a njihov partner u BiH je Fondacija lokalne demokratije. Agencija za međunarodnu saradnju vlade Katalonije finansijski je podržala ovaj projekat.

“Biznis planovi će biti razvijeni u naredna tri mjeseca, a specifičnost treninga bila je na mikro razumjevanju poslovne ideje i prevazilaženju grešaka koje su latentne u počecima ideje”, ističe Adnan Kršlak mentor na ovom  projektu.

Odabrano je deset ideja, a za svaku od njih kreiraće se u saradnji sa mentorima, personalizovane strategije podrške.  Prema riječima mentora “naredna faza je detaljno razrađivanje biznis planova uz precizno postavljanje ciljeva i strategija poslovanja, s ciljem održivog poduzetništva”.

Nakon tri mjeseca rada na biznis planovima, biće formirana vanjska komisija. Na osnovu uspostavljenih kriterija odabraće tri biznis plana koji će biti podržani kao novoformirana preduzeća.

Prema riječima organizatora tri odabrana plana će dobiti ekonomsku podršku i pojedinačno mentorisanje za realizaciju projekta poduzetništva. Experti i ekspertice različitih profila, sa iskustvom u upravljanju poslovanjem, biće mentori odabranih projekata.

Asima smatra da će uz mentorsku podršku napisati vlastiti biznis plan: “sigurna sam da ćemo i tokom tog procesa postepeno otkrivati nove važne stvari, zbog kojih ćemo svoje ideje posmatrati realnije”.

Najinteresantniji dio radionice je po njenom mišljenju bila prilika da se razgovara o različitim poduzetničkim iskustvima u Bosni I Hercegovini i Evropi koja su sa njima podijelili mentori.

“Takvi konkretni primjeri su na mene ostavili najveći dojam, jer su mi pomogli da shvatim važnost pisanja biznis plana i posvećivanja pažnje svakom njegovom segmentu ukoliko želimo da svoju ideju pretvorimo u samoodrživ i uspješan biznis”, objasnila nam je Asima Bratanović.

Projekat implementira katalonska fondacija Surt a njihov partner u BiH je Fondacija lokalne demokratije. Agencija za međunarodnu saradnju vlade Katalonije finansijski je podržala ovaj projekat.

Fondacija lokalne demokratije



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije