Novosti

Smanjenje ekonomskih i socijalnih nejednakosti među građanima kroz novu formu poslovanja – socijalno poduzetništvo

Preko 70 predstavnika organizacija civilnog društva, Evropske unije, javnih i međunarodnih institucija i organizacija, akademske zajednice i medija u protekla dva dana razgovarali su o značaju socijalnog poduzetništva za ekonomski razvoj zemlje u okviru ekspertske konferencije “Perspektive razvoja socijalnog poduzetništva u BiH” organizirane 26. i 27.februara 2019.godine u Sarajevu.

Gianluca Vannini,šef Sekcije za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH,je istakao “Socijalno poduzetništvo otvara velike prilike za prevazilaženje ili ublažavanje problema visoke stope nezaposlenosti kroz angažman potencijalno velikog broja nezaposlenih i socijalno ugroženih, te za poboljšanje socijalnog i materijalnog statusa pojedinaca i šire bh. zajednice.”

Gosti iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Slovačke, Srbije, eksperti iz ove oblasti, prenijeli su svoja iskustva o uspostavi sistema socijalnog poduzetništva u zemljama iz kojih dolaze ali i drugih zemalja EU.

Svi govornici su naglasili da su razvoj socijalnog poduzetništva inicirale nevladine organizacije, formirajući socijalna preduzeća kojima profit nije cilj, nego rad i društveni angažman koji ima svrhu u njihovim lokalnim zajednicama, u vidu zapošljavanja marginaliziranih grupa, unapređenja životne sredine, socijalne i zdravstvene zaštite, kao i kulturnog života građana.

Dolores Kores istakla je da je u Sloveniji 2012. godine usvojen Zakon o socijalnom poduzetništvu. Usvojen je tako što je preuzet iz Italije,ali to se pokazalo lošim rješenjem jer zakon nije uzeo u obzir stvarne potrebe zemlje.

U okviru konferencije razgovaralo se o načinima kreiranja pravnog i institucionalnog okvira socijalnog poduzetništva u BiH na svim nivoima.

Koristeći iskustva iz zemalja EU i regiona,predstavnici institucija sistema i socijalnih preduzeća su kroz diskusiju došli do zajedničkog zaključka da budući zakonodavni okvir na svim nivoima BiH mora biti stimulativan a ne restriktivan za buduće poslodavce, te da u isto vrijeme mora biti zasnovan na potrebama marginaliziranih grupa i lokalnih zajednica.

Učesnici su mogli čuti i pozitivne primjere socijalnih preduzeća i zadruga iz BiH koji zapošljavaju preko 350 osoba iz marginaliziranih grupa i ostvaruju respektabilne rezultate u pogledu plasmana roba.

Mona Vobornik iz nevladine organizacije “Udružene”, u okviru koje posluje jedno takvo uspješno socijalno izvozno orijentirano preduzeće, naglasila je da je neophodno donijeti adekvatan zakonski okvir koji bi omogućio određene olakšice u vidu smanjenja poreske stope, ukidanja carina na uvoz repromaterijala ili neki drugi vid podrške kako uspješno započeti biznisi koji zapošljavaju socijalno ugrožene kategorije ne bi propali. "Poslovni model i kvalitet i proizvoda i usluga mora biti tržišno konkurentan i sama činjenica da je preduzeće socijalno neće mu pomoći da opstane na tržištu", rekla je Vobornik.

Konferencija je održana u okviru projekta “Doprinos organizacija civilnog društva razvoju socijalnog preduzetništva”, čiju realizaciju finansira Evropska unija, a koji implementiraju fondacije “Fondacija lokalne demokratije” iz Sarajeva i “Lara” iz Bijeljine.

Za sve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Amra Hadzic

Fondacijalokalnedemokartije

Tel/fax:+387 33 236 899



Sigurna kuća

Prijavite nasilje nadležnoj policiji, centru za socijalni rad ili nas pozovite na broj:

033 222 000

Opširnije

SOS telefon

Imate pravo potražiti pomoć i dobiti podršku drugih. Mi vas razumijemo, možemo i hoćemo vam pomoći. Ostati anonimni i pozovite nas.

033 222 000 (KS), 1265 (FBiH)

Opširnije

Centar za žene

NISI KRIVA! NISI SAMA! IZLAZ POSTOJI! Besplatna pravna pomoć, besplatna psihološka i socijalno-ekonomsku podrška

033 570 560 / 570 561

Opširnije

Edukativni kutak
za mlade

Mjesto znanja, podrške i sigurnosti za mlade

033 570 560

Opširnije